8 راهکار کاربردی برای تقویت Speaking انگلیسی
مشکل عمدهی بسیاری از زبانآموزان عدم پیشرفت در مهارت Speaking است. اغلب آنها شاکی و گلایهمندند که چرا پس از چندین ماه و در مواقعی چندین سال تمرین و مطالعه، همچنان هنگام انگلیسی صحبت کردن دچار مشکل میشوند و ضعف زیادی دارند. Speaking آنچنان غول بزرگی نیست که خیلیها در ذهن خود مجسم کردهاند. لازمهی غلبه بر این مشکل نه چندان بغرنج، پیروی و عمل به یک سری شگردهای مجرب و کاربردی است که شما را در بهبود هر چه بیشتر مهارت اسپیکینگ یاری میکند. انتخاب شیوهی نادرست مطالعه و تمرین و ماندن در این مسیر اشتباه مانع از ترقی و رشد شما در یادگیری زبان انگلیسی و علیالخصوص، مهارت اسپیکینگ خواهد شد. به یاد داشته باشید که مهمتر از خواندن متن زیر، عمل کردن به توصیهها و پیشنهادات موجود در آن است.
- 1) انگلیسی را در جایجای زندگی روزانهتان به کار بگیرید.
- 2) همواره سعی کنید به انگلیسی فکر کنید
- 3) با خودتان حرف بزنید و صدایتان را ضبط کنید
- 4) از اشتباه کردن نهراسید!
- 5) تقلیدگر خوبی باشید!
- 6) متون را با صدای بلند بخوانید
- 7) داستان بخوانید و خلاصهی آنرا تعریف کنید
- 8) خود را در زبان انگلیسی غرق کنید
- درباره نویسنده
1) انگلیسی را در جایجای زندگی روزانهتان به کار بگیرید.
شما باید تا آنجا که میتوانید از زبان انگلیسی در زندگی روزانهتان استفاده کنید. باید دانشی که تا کنون فرا گرفتهاید را هر چند کم به کار ببندید و صرفاً فقط ورودی نداشته باشید. اگر تنها تمام وقتتان را صرف مطالعه و جذب ورودیهای جدید کنید و از این دانش و اطلاعاتی که فرا گرفتهاید استفاده نکنید، این ورودیهای جدید پس از مدت کوتاهی از حافظه شما پاک میشوند. بدتر از آن، موقع صحبت کردن نمیتوانید از دانش زبانی خود به خوبی و آنطور که باید بهره ببرید. نهایتاً قادر خواهید بود که در امتحانات کتبی و تستی نمره خوبی بگیرید، اما در عمل و هنگام تلاش برای مکالمه به انگلیسی و انتقال پیام خود، به مشکل بر خواهید خورد و ذهن تنبل شما یارای به یادآوری و به کارگیری آن همه مطالب تلنبار شده در ذهن را نخواهد داشت. پس همزمان با فراگیری مطالب جدید که شامل واژگان، اصطلاحات و نکات گرامری جدید است، باید این مطالب را در مکالمات روزانه خود به کار ببرید و تکرار کنید که ملکهی ذهنتان شوند. در این صورت، ذهن شما فعالتر عمل کرده و علاوه بر دریافت ورودیهای تازه، خروجیهای گوناگون و جدیدی نیز تولید خواهد کرد.
میتوانید دورهی آموزش ویدیویی انگلیسی برای فعالیتهای روزمره را برای به کارگیری هرچه بهتر و بیشتر زبان انگلیسی در مکالمههای روزمره مشاهده کنید.
2) همواره سعی کنید به انگلیسی فکر کنید
شاید تا کنون بارها جملهی «به انگلیسی فکر کنید» را از این و آن شنیده باشید. اما آیا هیچگاه به مفهوم این جمله و کاری که باید انجام دهید فکر کردهاید؟ اگر به زبان فارسی فکر کنید و سپس سعی کنید انگلیسی صحبت کنید، در آن صورت همیشه باید از فارسی به انگلیسی ترجمه کنید. ترجمه کردن کار سادهای نیست، حتی برای کسانی که در هر دو زبان قوی هستند. فکر کردن به انگلیسی کار دشواری نیست. فقط باید بخواهید و تمرین کنید. فکر کردن به انگلیسی را باید از واژه شروع کرد و کمکم به جملات کوتاه و سپس بلندتر رسید. فرض کنید به داخل میوهفروشی میروید، هنگامی که چشمتان به میوههای مختلف میفتد، سعی کنید در ذهنتان، به انگلیسی به این میوهها فکر کنید. یعنی وقتی میوهی سیب را میبینید، در ذهنتان و یا توی دلتان بجای سیب، بگویید apple. یا وقتی سر کار پشت میز نشستید و به اطراف نگاه میکنید، سعی کنید اشیای اطراف خود را به انگلیسی در ذهنتان مرور کنید. یعنی فرضاً به میزکار نگاه میکنید و در ذهنتان میگویید desk و سپس از سطح واژه کمی پیشتر میروید و بجای آنکه در دلتان و یا زیر لب بگویید «همه جا را گرد و خاک گرفته»، بگویید «There’s dust on everything ». تمرین و تکرار این عمل کمک شایانی به شما میکند تا رفتهرفته مهارت Speakingخود را ارتقا دهید. چرا که این تمرین ذهن شما را در به کارگیری و همچنین ساخت جملات مناسب انگلیسی قویتر میکند و در نتیجه هنگام مکالمه دیگر در دام تپقها و مکثهای طولانی نخواهید افتاد.
برای یادگیری Phraseهای جدید، دورهی آموزش ویدیویی 30 عبارت کاربردی برای تقویت مکالمه انگلیسی را به شما پیشنهاد میکنیم.
3) با خودتان حرف بزنید و صدایتان را ضبط کنید
شاید برای بعضیها عجیب و غیرمعمول باشد که با خودشان حرف بزنند. اما کم و بیش، همهی ما در طول زندگی با خود حرف زدهایم. مزیت بزرگ با خود حرف زدن این است که میدانی فقط خودت هستی و خودت. هر چه دل تنگت میخواهد بگو. مهم نیست راجع به چی صحبت میکنی، مهم نیست چقدر جملات صحیح به کار میبری و چقدر اشتباه داری. مهم این است که درگیر شوی و سعی کنی جملاتی به زبان انگلیسی تولید کنی. وقتی با خودت حرف میزنی، استرس نداری از اینکه کسی اشتباهت را بگیرد و یا جلوی جمع تپق بزنی و گیر کنی. با آرامش خاطر و به دور از هرگونه دغدغهی فکری، به صحبت کردن بپرداز و راجع به هر آنچه که دوست داری صحبت کن. حال چرا صدای خود را ضبط کنید؟ وقتی صدای خود را ضبط کنید، بعد از اتمام صحبتهایتان این امکان فراهم است که به صدای خودتان گوش دهید و دریابید که کجاها قوی بودید و کجاها ضعیف. کجا اشکالات گرامری داشتید و کجا جملات صحیح وبینقصی به کار بردید. نقاط قوت و ضعف خود رای روی کاغذ یادداشت کنید. اشکالات و سوالات خود را پیش معلم زبان و یا دوستانتان مطرح کنید. این تمرین باعث میشود علاوه بر شناسایی خود، به رفع و رجوع آنها نیز بپردازید و در نتیجه دفعهی بعد دیگر چنین اشتباهاتی را نخواهید داشت.
4) از اشتباه کردن نهراسید!
به جرعت میتوان گفت که یکی از موانع اصلی و تهدیدکننده که جلوی پیشرفت فرد در مهارت اسپیکینگ را میگیرد، ترس و خجالت از اشتباه کردن است. زبانآموز در جمع رویِ صحبت کردن ندارد، در محافل ساکت و گوشهگیر است چون میهراسد که مبادا خدای ناکرده واژهای یا عبارتی را غلط به کار ببرد و دیگران به او بخندند و خجلزده شود! اگر شما هم جز این دسته افراد هستید، بدانید و آگاه باشید که با دست خودتان جلوی پیشرفتتان را گرفتهاید، آنهم بسیار محکم! به این خیال ننشینید که با مطالعه زیاد آنقدر قوی شوید که دیگر هنگام مکالمه اشتباه نکنید. پیشرفت از اشتباه کردن و رفع آن حاصل میشود. تا صحبت نکنید و دچار اشتباه نشوید، نمیتوانید در مهارت Speaking قویتر شوید. حتی در زبان فارسی خودمان هم اشتباه میکنیم و گاهاً عبارات ناصحیح به کار میبریم. هیچکس از اشتباه کردن مبرا نیست. پس به خودتان بیایید. با اعتماد به نفس بالا به انگلیسی صحبت کنید. هر چند که دایره واژگان بالایی ندارید و در سطح مبتدی هستید، با همان مقدار دانش زبانی که از قبل اندوختهاید، جمله بسازید و ارتباط برقرار کنید.
5) تقلیدگر خوبی باشید!
یکی از راههای مفید برای تقویت تلفظ واژگان یک زبان و رعایت آهنگ آن زبان، تقلید کردن از گویندگان بومی آن زبان است. برای مثال، وقتی در حال تماشای یک فیلم و یا گوش دادن به یک آهنگ انگلیسی زبان هستید، پس از شنیدن جملات گوینده (هر قدر که میتوانید بفهمید)، سعی کنید همانند او آن جمله را با صدای بلند تکرار کنید. حین انجام این تمرین تمام تلاش خود را به کار ببندید تا عیناً شبیه گوینده کلمات را تلفظ کنید و آهنگ زبانی را رعایت کنید. منظور از آهنگ زبانی این است که کجا جملات را با ریتم بلندتر و کجا با ریتم کندتر و یا آهستهتر بیان کنید. تکرار این تمرین در مرور زمان به شما کمک میکند تا رفتهرفته و ناخودآگاه واژگان را به صورت صحیح تلفظ کنید.
برای یادگیری تلفظ اصولی صحیح عبارات انگلیسی دوره آموزش تلفظ انگلیسی را پیشنهاد میکنیم.
6) متون را با صدای بلند بخوانید
وقتی هیچ پارتنری ندارید که با وی تمرین مکالمه کنید، بلندخوانی روش جایگزین مناسبی برای بهبود مهارت مکالمه است. وقتی با صدای بلند از روی متنی میخوانید، دیگر نگران این نیستید که برای پیدا کردن واژه یا عبارتی تپق بزنید و با خیال راحت به خواندن (که در واقع از طرفی نوعی صحبت کردن محسوب میشود) ادامه دهید. یکی از تمارین مشابه، خواندن از روی از ترنسکریپت (رونوشت) ویدئوهاست. ویدئویی را انتخاب کنید که دارای ترنسکریپت باشد. سپس اول از روی یک جمله با صدای بلند بخوانید و بعد ویدئو را پخش کنید و با دقت گوش دهید که گوینده آن جمله را چطور بیان میکند. با مقایسهی تلفظ خود و گوینده، به نقاط ضعف و قوت خود پی میبرید و در صورت لزوم، تلفظهای اشتباه خود را تصحیح میکنید.
7) داستان بخوانید و خلاصهی آنرا تعریف کنید
داستان مورد علاقهتان را پیدا کنید و بعد از خواندن آن، سعی کنید خلاصهای از آن داستان را برای یکی تعریف کنید. لزومی ندارد که عیناً همان واژگان و عباراتی که در داستان به کار رفته است را تکرار کنید، در عوض، در صدد این باشید که از زبان خودتان و با جملات خودتان به تعریف آن داستان بپردازید. همانطور که وقتی میخواهیم در زبان فارسی خودمان داستانی را برای فردی تعریف کنیم، عیناً جملات و عبارات آن داستان را تکرار نمیکنیم؛ بلکه هدفمان انتقال مطلب و پیامی است که از آن داستان برداشت کردهایم. حال اگر هیچکس نبود که داستان را برایش تعریف کنید، برای خودتان داستان را روایت کنید. چه بهتر که صدایتان را نیز ضبط کنید چرا که میتوانید بعداً به صدای خود گوش دهید و سطح مهارت خود را ارزیابی کنید.
8) خود را در زبان انگلیسی غرق کنید
اگر قصد خواندن داستانی دارید، یک داستان انگلیسی انتخاب کنید. اگر حوصلهتان سر رفته و برای سرگرم شدن میخواهید فیلم تماشا کنید، فیلمی تماشا کنید که به زبان انگلیسی باشد و حین تماشای آن فیلم، واژگان و عبارات مفید را یادداشت کنید و سپس سعی کنید از آنها در مکالمات خود استفاده کنید. در کنار آهنگهای ایرانی، به آهنگهای انگلیسی هم گوش دهید و پس از چند بار گوش دادن، تلاش کنید با خواننده همخوانی کنید چرا که این تمرین باعث میشود لحن بیان و نحوه تلفظ شما تقویت شود. اگر قصد جستجوی مطلبی در گوگل دارید، آن مطلب را به زبان انگلیسی جستجو کنید تا نتایج جستجوی شما نیز به زبان انگلیسی باشد. به وبسایت انگلیسیزبان مورد نظر رفته و دربارهی موضوع مد نظرتان مطالعه کنید. در مجموع، مد نظر داشته باشید که تا آنجا که ممکن است خود را با زبان انگلیسی محاصره کنید به طوریکه در کشوری انگلیسیزبان زندگی میکنید و چارهای جز استفاده از زبان انگلیسی ندارید.
امیدوارم راهکارهای یادشده در بالا را پیوسته و مداوم به کار گیرید و به مرور زمان از نتایج حاصل لذت ببرید.