آموزش جامع راهاندازی کسب و کار آنلاین در 4 مرحله

به فکر راه‌اندازی یک کسب و کار آنلاین هستید؟ ایده مناسبی دارید اما از مراحل پیاده‌سازی آن اطلاع ندارید؟ با ما همراه باشید.

از سال 1995 که آمازون اولین فروش آنلاین کتاب را انجام داد زمان زیادی می‌گذرد. این کار در زمینه‌های مختلفی انجام شده و هر کدام موفقیت‌های بزرگی هم کسب کرده‌اند. چند نمونه از این کسب و کارهای موفق عبارتند از:

– مدل نرم‌افزار به عنوان یک سرویس (Software as a service یا اجاره نرم‌افزار) مثل سرویس اجاره کتاب آنلاین به نام QuickBooksOnline

– خرده فروشی آنلاین لباس مثل Betabrand.com

– اشتراک‌های بسته‌ای مثل Blue Apron که بسته‌های آماده آشپزی می‌فروشد، یا Dollar Shave Club که بسته‌های کامل تجهیزات نظافت شخصی می‌فروشد.

– مشاوره آنلاین و سرویس‌های استخدام مثل Fiverr و Upwork

– پلتفرم‌های تجارت الکترونیک مثل eBay و Amazon

– کسب و کارهای واسطه فروش مثل فروشگاه‌های آنلاین دارو

– فروشگاه هنرهای دستی مثل Etsy

– سرویس‌های اجاره مسکن مثل Airbnb

قدم اول: پلتفرم شروع کارتان را انتخاب کنید

شما می‌توانید کارتان را در یکی از این سه پلتفرم شروع کنید. پلتفرم شخص ثالث، بازار تجارت الکترونیک، ایجاد وبسایت تجارت الکترونیک خودتان. ایجاد وبسایت خصوصی خودتان، به نسبت دو روش دیگر روش مستقیمی برای شروع کسب و کارتان است. کسب و کارهای آنلاینی مثل Etsy، eBay و Amazon یا Airbnb از همین روش استفاده می‌کنند.

وقتی شما وبسایت تجارت الکترونیک خودتان را راه‌اندازی می‌کنید، محصولات یا خدماتتان را بدون واسطه به مشتری ارائه می‌کنید.

راه‌اندازی وبسایت

با راه‌اندازی وبسایت، خودتان کنترل همه چیز را در دست بگیرید. بهترین بخش استفاده از پلتفرم شخصی، میزان کنترلی است که روی کار خود دارید. می‌توانید هر بخشی را شخصی‌سازی کنید. از امکانات ارائه شده در وبسایت گرفته تا طراحی ظاهری آن. اما این نکته را فراموش نکنید: امکان دارد که این میزان از انعطاف‌پذیری و توانایی شخصی‌سازی، شروع کار را برای شما سخت کند.

همیشه تمرکز روی تجربه کاربری (UX) را در اولیت قرار دهید. در راه‌اندازی کسب و کار آنلاین بیشترین توجه را روی ارائه بهترین تجربه کاربری ممکن قرار دهید. انتخاب طراحی مناسب برای وبسایت بسیار مهم است. این موضوع در مورد طراحی نرم‌افزار فروشگاه اینترنتی هم صدق می‌کند. نرم‌افزار مورد نظر، در کنار طراحی مناسب، باید امکانات لازم برای کسب و کار شما را داشته باشد.

فکر می‌کنید که باید همه چیز را خودتان از پایه طراحی کنید؟ تصمیم‌گیری در مورد این موضوع به کسب و کار مورد نظر شما بستگی دارد. می‌توانید خودتان همه چیز وبسایت را از پایه طراحی کنید یا از یک طراح وبسایت بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد. اما در مواردی پلتفرم‌های فروشگاه آنلاین می‌توانند برای شروع کافی باشند. با انتخاب پلتفرم مناسب، شروع کار برای شما ساده‌تر و کم هزینه‌ترمی‌شود. فقط نیاز است که یک صفحه جدید ایجاد کنید و محصولاتتان را به آن اضافه کنید. پس از شروع کار با این روش می‌توانید به مرور وبسایت شخصی خودتان را راه‌اندازی کنید.

برای راه‌اندازی وبسایت، می‌توانید از دوره‌های طراحی سایت فرانش استفاده کنید. دوره‌های متعددی با موضوع طراحی سایت فروشگاهینیز در فرانش هستند. در صورتی که قصد راه‌اندازی وبسایت فروشگاهی دارید، با این دوره‌ها می‌توانید خودتان به تنهایی تمام بخش‌های طراحی آن را انجام دهید.

استفاده از فروشگاه‌های آنلاین

فروشگاه‌های آنلاین مختلفی وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. گزینه‌هایی مثل eBay، Etsy، Amazon و … که بسته به محصولات یا سرویس مورد نظرتان می‌توانید گزینه مناسب را انتخاب کنید. شروع کار در چنین فروشگاه‌های آماده‌ای راحت‌تر است. به این دلیل که در ابتدای کار نیازی نیست وبسایت خودتان را طراحی کنید. به جای این کار می‌توانید از قالب موجود در در سرویس‌های آماده استفاده کنید.

هرچند چنین سرویس‌هایی به نحوی نیاز به پرداخت مبلغی برای استفاده دارند. بعضی سایت‌ها درصد مشخصی از فروش شما را به خودشان اختصاص می‌دهند. برخی دیگر به ازای سرویسی که ارائه می‌دهند هزینه مشخصی دریافت می‌کنند.

نکات مثبت و منفی را در نظر بگیرید

فراموش نکنید که همه نکات مثبت و منفی را ارزیابی کنید. اینکه مشتری باید برای خرید از شما، از پلتفرم شخص ثالث استفاده کند مزایا و معایبی دارد. به عنوان مثال، یکی از نکات مثبت شناخته شده بودن پلتفرم است. اگر شما قصد اجاره مسکن دارید، Airbnb در این زمینه شناخته شده است و کسی که به دنبال اجاره مسکن باشد اغلب به آن مراجعه می‌کند.

مزیت دیگر این است که در چنین پلتفرم‌هایی مشتری به سادگی می‌تواند خدمات یا محصول شما را با دیگری مقایسه کند. مشتری بین محصولات مختلف حق انتخاب خواهد داشت و گزینه مناسب خودش را انتخاب خواهد کرد.

در این حالت که مشتری حق انتخاب‌های گوناگون دارد، شما باید سعی کنید متمایز باشید. به کیفیت مناسب تصاویر محصولاتتان توجه ویژه‌ای کنید. عکس‌های مناسب و با کیفیت از محصولات می‌تواند باعث بیشتر دیده شدن شما شود. این مورد مهمی در هر پلتفرمی است. عکس‌ها باید جوری انتخاب شوند که ضمن زیبایی بصری، اعتماد کاربر را جلب کنند.

به عنوان آخرین نکته این بخش، پلتفرم درستی را انتخاب کنید. تا به حال سعی کرده‌اید یک تابلوی نقاشی 10 هزار دلاری را در بازار کشاورزان بفروشید؟! کار غیرممکنی نیست، ولی بازار کشاورزان جای مناسبی برای این کار نیست. شما باید پلتفرمی مناسب خدمات یا محصولی که ارائه می‌دهید انتخاب کنید. فراموش نکنید که یک پلتفرم برای همه چیز طراحی نشده است. بگردید و گزینه مناسب را پیدا کنید.

قدم دوم: برنامه‌ریزی کسب و کار را شروع کنید

از همان ابتدای کار این موضوع را بدانید: برنامه‌ریزی کسب و کار، کاری است که باید به طور منظم انجام دهید. قرار نیست فقط یک بار و هنگام شروع کار، برنامه‌ریزی کسب و کار را انجام دهید.

برنامه‌ریزی اولیه

ابتدا با برنامه‌ریزی اولیه شروع کنید. برای انجام این کار تنها به نیم ساعت زمان نیاز دارید. این در حالی است که برنامه‌ریزی کامل به صورت میانگین 6 هفته زمان می‌برد! با یک برنامه‌ریزی اولیه نیم ساعته، اصول کار مشخص خواهند شد.

به مسائل مالی فکر کنید

زمان کافی در نظر بگیرید و روی این مسأله فکر کنید. برای شروع کار به چه مقدار پول نیاز دارید؟ این مبلغ را چطور می‌خواهید تهیه کنید؟ می‌توانید این مبلغ را خودتان تأمین کنید، از کسی قرض بگیرید یا حتی اسپانسر داشته باشید. در مورد قرض گرفتن، اینطور فکر کنید که شما قصد راه‌اندازی کسب و کار خودتان را دارید. امیدوار باشید که از طریق همین کار بتوانید هر چه زودتر مبلغی که قرض گرفتید را بازگردانید.

به طور منظم، کارتان را با برنامه‌ریزی‌های انجام شده تطبیق دهید. فروش واقعی به اندازه آنچه برنامه‌ریزی کرده بودید بوده؟ می‌توانید همه هزینه‌هایی که کردید و همه فروشی که داشتید را جایی ثبت کنید. برای این کار می‌توانید از نرم‌افزارهای مخصوص این کار استفاده کنید. هرچند یک فایل اِکسِل هم می‌تواند این کار را برایتان انجام دهد. با داشتن آمار کل هزینه و فروش، می‌توانید برنامه‌ریزی دقیق‌تر و بهتری داشته باشید.

قدم سوم: وبسایت خودتان را راه‌اندازی کنید

انتخاب نام تجاری

انتخاب نام تجاری و خرید دامین برای سایت، باید با هم انجام شوند. اسمی انتخاب کنید که مناسب باشد و دامین مورد نظرتان هم در دسترس باشد. یکی بودن نام تجاری و دامین مزایای واضحی دارد. مهم‌ترین مزیت هم این است که با جستجوی نام تجاری شما به راحتی می‌توان وبسایتتان را پیدا کرد. این موضوع در مورد استفاده از پلتفرم‌های آماده نیز صدق می‌کند. سعی کنید یک نام مناسب انتخاب کنید و همه جا دقیقاً از همان استفاده کنید.

طراحی سایت

در برخی زمینه‌ها داشتن سایت اختصاصی بهترین انتخاب است. اگر کسب و کار مورد نظر شما مربوط به دنیای کامپیوتر است، احتمالاً خودتان هرچه نیاز است می‌دانید. در این صورت می‌توانید مستقیم به قدم چهارم بروید. اما اگر می‌خواهید از اینترنت فقط به عنوان ابزاری برای ارتباط با مشتری استفاده کنید و با طراحی سایت آشنا نیستید با ما همراه باشید.

شما می‌توانید با پرداخت هزینه مورد نظر، از یک طراح وب بخواهید سایت مورد نظرتان را ایجاد کند. اما این نکته را فراموش نکنید؛ ساختن کمینه محصول پذیرفتنی (MVP) همیشه ایده خوبی است. کمینه محصول پذیرفتنی به محصولی گفته می‌شود که با کمترین هزینه کار مورد نظر را انجام می‌دهد. مزیت اصلی آن، کم کردن ریسک عدم بازگشت سرمایه است.

با توجه به این مورد، نیازی نیست وبسایتی کامل و بی‌نقص داشته باشید. می‌توانید با وبسایتی به مراتب ساده‌تر شروع کنید. امکانات اضافه را حذف کنید و طراحی ساده و مناسبی انتخاب کنید. حتی می‌توانید خودتان با دوره‌های آموزش طراحی سایت فرانش، سایت خود را راه‌اندازی کنید. در هر زمینه‌ای سعی کنید با کمترین هزینه به هدف خود برسید.

سایت را مناسب تلفن همراه طراحی کنید

هنوز هم وبسایت‌های نامناسب برای تلفن همراه وجود دارند. در دوره‌ای که دستگاه اصلی بیشتر کاربران تلفن همراهشان است، نامناسب بودن طراحی وبسایت برای تلفن همراه امتیاز منفی بزرگی به حساب می‌آید. بنابراین قالب مناسبی انتخاب کرده و سایت را مناسب تلفن همراه طراحی کنید.

این کار تجریه کاربری به مراتب بهتری را برای کاربر تلفن همراه ایجاد خواهد کرد. علاوه بر این موضوع که خودش بسیار مهم است، گوگل را فراموش نکنید! گوگل در نتایج جستجو این نکته را در نظر می‌گیرد. در صورتی که وبسایت شما مناسب تلفن همراه نباشد امتیازی کمتری کسب خواهد کرد.

به کیفیت تصاویر توجه کنید

تصاویری بی‌کیفیت یا تصاویری همراه با نورپردازی بد اعتبار وبسایت شما را کاهش می‌دهند. چه برای فروش محصولات و چه برای ارائه سرویسی خاص، استفاده از تصاویر با کیفیت یک الزام است.

اگر هدف شما فروش محصولات است، می‌توانید از یک عکاس بخواهید که عکاسی از محصولاتتان را انجام دهد. حتی می‌توانید خودتان تجهیزات لازم را تهیه کنید و این کار را انجام دهید. دوربین تلفن‌های همراه امروزی از کیفیت خوبی برخوردار هستند. با هزینه مناسبی می‌توانید نور و محل مناسب عکاسی از محصولات را آماده کنید. با دوربین تلفن همراه، خصوصاً در نور مناسب می‌توانید تصاویر خوب و با کیفیتی تهیه کنید.

اما اگر می‌خواهید حتماً یک عکاس این کار را انجام دهد، می‌توانید به یک دانشجوی عکاسی یا یک هنرجو درخواست همکاری بدهید. همکاری با چنین افرادی هم هزینه کمتری برای شما خواهد داشت و هم کار مناسبی به شما ارائه خواهند داد. نیاز نیست که حتماً با یک عکاس شناخته شده و حرفه‌ای همکاری کنید.

به فکر تولید محتوا باشید

تولید محتوا بخش مهمی از راه‌اندازی وبسایت است. بسته به کسب و کاری که انتخاب می‌کنید تولید محتوا نیز باید با آن متناسب شود. هنگام طراحی سایت بخش بلاگ هم ایجاد کنید. اگر در ابتدای کار قصد ندارید مطالبی در بلاگ قرار دهید، باز هم تلاش کنید سایت طوری طراحی شود که اضافه کردن بخش بلاگ به آن دردسرساز نباشد. به هر حال پیشنهاد می‌کنیم در زمان مناسب، بلاگ را اضافه کنید و محتوای مناسب کسب و کارتان را در آن قرار دهید.

تبلیغات کنید

شما باید تلاش کنید کسب و کار خود را تبلیغ کنید. برای تبلیغات می‌توانید با کسب و کارهای مشابه همکاری کنید. یک تبلیغ دو طرفه برای دو کسب و کار تازه‌تأسیس، برای هر دو سمت مفید خواهد بود. هرچند که هزینه‌ای هم برای هیچکدام نخواهد داشت. می‌توانید از روش‌های مختلف تبلیغات استفاده کنید.

حالا که صحبت از تبلیغات شد، اگر قصد دارید تبلیغ قبول کنید و در سایتتان قرار دهید دقت کنید! زیاده روی نکنید!

به عنوان نکته آخر این بخش، پس از راه‌اندازی سایت، فراموشش نکنید. سعی کنید همیشه مطالب جدید و به روز در سایت قرار دهید. آن را محصولات جدید تکمیل کنید و در صورتی که بلاگ دارید مطالب جدید ارسال کنید.

قدم چهارم: کسب و کارتان را قانونی کنید

برای قانونی کردن کسب و کارتان باید چند کار انجام دهید. در این بخش در مورد این کار صحبت خواهیم کرد.

آئین‌نامه کسب و کار آنلاین را مطالعه کنید

یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های کسب و کار آنلاین در مقایسه با کسب و کارهای دیگر، قانون حاکم بر آن است. در کسب و کار آنلاین، حفظ امنیت اطلاعاتی که کاربر در اختیار شما انجام می‌دهد اهمیت بالایی دارد. برای آشنایی با قوانین مورد نظر می‌توانید به وبسایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی مراجعه کنید.

کسب و کارتان را به صورت قانونی ثبت کنید

در مورد ساختار قانونی کسب و کارتان، تصمیمات لازم را بگیرید. شما برای اینکه بتوانید کارتان را به صورت قانونی ادامه دهید، نیاز است که برای دریافت پروانه الکترونیکی کسب اقدام کنید. برای این کار باید از بخش ثبت نام در وبسایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی اقدام کنید. در بخش ثبت نام اطلاعات لازم را وارد کنید تا مدارک مورد نیاز را به شما نشان دهد. پس از آماده‌سازی مدارک، می‌توانید درخواست پروانه الکترونیک کسب را ثبت کنید.

آشنایی با تکالیف مالیاتی

در کسب و کارهای آنلاین، حتی اگر همه کارها را از خانه انجام دهید، تکالیف مالیاتی به شما تعلق می‌گیرد. در بخش آشنایی با تکالیف مالیاتی صاحبان کسب و کارهای مجازی در وبسایت اتحادیه، اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار گرفته است. مطلب مورد نظر را با دقت مطالعه کنید و با دریافت شماره اقتصادی، از اجرای کامل قوانین مالیاتی مطمئن شوید.

دوره‌های آموزشی زیادی در مورد راه‌اندازی کسب و کار آنلاین در وبسایت فرانش قرار دارند که هر یک می‌تواند به نوعی در مسیرتان به شما کمک کند. اگر به دنبال ایده مناسبی برای شروع کسب و کارتان هستید، به شما دوره 100 ایده کسب و کار اینترنتی پولساز را پیشنهاد می‌کنیم.

منبع: فرانش