سفارش تبلیغ
صبا ویژن

چگونه رزومه حرفهای بنویسیم؟ آموزش کامل + 5 نکته مهم [2019]

رزومه شما مهم‌ترین قسمت هر درخواست کاری جدید است. اگر رزومه مناسبی نداشته باشید، موفقیت و تجربیات کاری‌تان به چشم نخواهند آمد. احتمالاً برای به دست آوردن شغل دلخواه به بن‌بست می‌خورید.

زمان گذاشتن و نوشتن یک رزومه خوب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این مقاله نکات مهمی ارائه شده که به بهتر شدن رزومه‌تان کمک می‌کند.

هدف نوشتن رزومه

رزومه شما، ابزار بازاریابی شماست و باید این موارد را شامل شود:

– اینکه شما مناسب استخدام شدن هستید

– به چه صورت نیازهای شغلی و سازمانی را برآورده خواهید کرد

– صلاحیت و تحصیلات مناسب شما

– تجربیات و مهارت‌های مناسب شما

– حرفه‌ای بودن شما در زمینه شغلی مورد نظر

رزومه

طول مناسب رزومه چقدر است؟

طول تعیین شده‌ای برای رزومه وجود ندارد. طول رزومه را تجربیات و تحصیلات شما تعیین می‌کند. اگر تجربه کاری زیادی ندارید، یک یا دو صفحه بهترین طول انتخابی است. فقط در صورتی طول رزومه را به سه صفحه برسانید که تحصیلات و سابقه کاری بالایی دارید.

مطمئن شوید که چیزی را فقط برای طولانی کردن رزومه ننویسید. اگر رزومه شما فقط یک صفحه باشد و هیچ چیز اضافه‌ای در آن مشاهده نشود، به مراتب بهتر از یک رزومه دو صفحه‌ای پر از اطلاعات کم اهمیت است. مطمئن شوید که هر چه می‌نویسید، هدف‌دار باشد و خصوصیت مثبتی از شما ارائه دهد.

ترتیب بخش‌های مختلف رزومه

به طور کلی ترتیب ارائه اطلاعات در رزومه به این صورت ترتیب خوبی است:

1-اطلاعات تماس

2-بیانیه آغازین

3-فهرست توانایی‌های اصلی

4-فهرست توانایی‌های فنی و نرم‌افزاری

5- ویژگی‌های شخصیتی/بررسی اجمالی حرفه

6-مدرک‌های تحصیلی

7-سوابق کاری و کارهای داوطلبانه

8-ارجاع دهندگان و کارفرمایان سابق

نیازی نیست که همه موارد ذکر شده در همه رزومه‌ها وجود داشته باشند. ترتیب آن‌ها نیز در هر رزومه می‌تواند متغیر باشد. محتوا و ترتیب ارائه محتوا بر مبنای فرصت شغلی می‌تواند تغییر کند.

مهم‌ترین نکته این است که پر اهمیت‌ترین اطلاعات در ابتداری رزومه ظاهر شوند. به عنوان مثال فرض کنید تحصیلات شما ارتباطی با فرصت شغلی مورد نظر ندارد؛ در این حالت نباید بخش تحصیلات را ابتدای رزومه قرار دهید. آن را به انتهای رزومه منتقل کنید. به جای آن اطلاعاتی که مرتبط با شغل مورد نظر هستند را به ابتدا منتقل کنید.

نوشتن رزومه

آیا نیاز است که برای هر فرصت شغلی، رزومه را تغییر دهیم؟

شما باید رزومه‌تان را برای فرصت شغلی مورد نظر مناسب کنید. با انجام این کار مهارت‌های مناسب‌تر برای آن شغل را در مرکز توجه قرار می‌دهید.

عموماً نیازی که تغییرات زیادی انجام دهید. اما مطمئن شوید که بیانیه آغازین، مهارت‌های کلیدی و مشخصات فردی ارائه شده در رزومه، مناسب شغل مورد نظرتان است. برای درک مهارت‌های لازم شغل، در مورد آن تحقیق کنید؛ حتماً در آگهی کار ارائه شده مشخصات و مهارت‌های خاصی ارائه شده است. تمرکزتان را روی مهارت‌های درخواستی بگذارید تا در مرکز توجه قرار بگیرند.

حتماً این نکته را در نظر بگیرید که تجربیات کاری ارائه شده در رزومه‌تان مناسب شغلی که در نظر دارید هستند. موارد غیر مرتبط را پاک کنید تا در نهایت یک رزومه خلاصه و مفید شکل بگیرد.

اصلاح رزومه را چطور انجام دهیم؟

روش‌هایی که می‌توانید برای اصلاح رزومه و مناسب‌سازی آن برای شغل مورد نظرتان استفاده کنید از این قرارند:

– بیانیه آغازین را به بیان ارتباط تجربیات و تحصیلاتتان با نیازمندی‌های شغل مورد نظر اختصاص دهید.

– مهارت‌های مرتبط‌تر را به ابتدای لیست مهارت‌هایتان منتقل کنید.

– موفقیت‌هایی که مربوط به موقعیت شغلی مورد نظر می‌شوند به رزومه اضافه کنید.

– کلمات کلیدی و جملاتی مرتبط به شغل مورد نظر را به رزومه اضافه کنید. (در مورد کلمات کلیدی بیشتر صحبت خواهیم کرد)

مراحل پیدا کردن شغل مناسب

رزومه باید شامل چه چیزهایی شود؟

همانطور که پیش این اشاره کردیم، تقریبا همه رزومه‌ها شامل بخش‌های مشخصی هستند. در این بخش توضیحات بیشتری در این مورد ارائه خواهیم کرد.

اطلاعات تماس

اطلاعاتی که حتماً باید در رزومه‌تان بنویسید شامل نام، آدرس ایمیل و شماره تماس است. هرچند اجباری در نوشتن آدرس محل سکونت نیست، اما در مواردی نوشتن آن اهمیت دارد.

اطلاعات تماس را در بخش سرتیتر ننویسید. معمولاً نوشته‌های بخش سرتیتر و پانویس خوانایی کمتری دارند. پس تا جای ممکن از نوشتن مشخصات در این بخش خودداری کنید. اگر قصد نوشتن اطلاعات تماس در بخش پانویس را دارید، اطلاعات را در متن اصلی هم وارد کنید.

بیانیه آغازین

بیانیه آغازین باید به طور خلاصه نشان دهد شما کیستید. اطلاعاتی مثل اینکه کجا درس خوانده‌اید و کجا کار کرده‌اید. طول مناسب برای این بخش حدود 6 سطر است. جملات باید به صورت اول شخص باشند.

بیانیه آغازین باید با یک جمله در مورد خودتان آغاز شود. اینکه شما کیستید و چرا برای این کار مناسب هستید. سپس مهارت‌ها و ویژگی‌هایتان را توضیح دهید. در این بخش فقط به مهمترین ویژگی‌ها اشاره کنید که تأثیر بیشتری در زمینه شغل مورد نظر دارند.

توانایی‌های کلیدی و نقاط قوت

رزومه شما باید شامل فهرستی از توانایی‌های شما باشد. اینکه توانایی‌هایتان در راستای فرصت شغلی مورد نظر باشد از اهمیت زیادی برخوردار است.

شما باید بررسی کنید که شغل مورد نظر، به چه توانایی‌ها و نقاط قوتی نیاز دارد. می‌توانید این کار را بررسی آگهی استخدام یا موقعیت شغلی انجام دهید. سپس توانایی‌های مرتبط را در مرکز توجه قرار دهید. دقت کنید که در برخی موارد، توانایی‌هایی وجود دارند که الزامی نیستند، ولی در صورت برخورداری از آن‌ها شانس بیشتری برای استخدام خواهید داشت.

وقتی این لیست را آماده می‌کنید، به همه مهارت‌هایی که یاد گرفته‌اید فکر کنید. این مهارت‌ها می‌توانند از شغل‌های قبلی، تحصیلات و کارهای داوطلبانه‌ای که انجام داده‌اید به دست آمده باشند.

توانایی‌های فنی و نرم‌افزاری

در این بخش باید فهرستی از نرم‌افزارها و تکنولوژی‌هایی که روش استفاده از آن‌ها را می‌دانید تهیه کنید. چند نمونه از چیزهایی که می‌توانید در این لیست بنویسید عبارتند از:

– نرم‌افزارهای واژه پرداز مثل مایکروسافت آفیس

– نرم‌افزارهای صفحه گسترده مثل مایروسافت اکسل

– زبان‌های برنامه نویسی

– ابزارهای مختلف مثل برنامه‌های حسابداری

ویژگی‌های شخصی

اگر سابقه کار مناسبی ندارید، فهرستی از ویژگی‌های شخصی مثبت می‌تواند به شما کمک کند. این فهرست می‌تواند صلاحیت شما برای شغل مورد نظرتان را نشان دهد.

ویژگی‌های که نوشتنشان در این لیست می‌تواند به شما کمک کند زیاد هستند. برخی از مهم‌ترین‌ها که برای هر شغلی نکته مثبتی حساب می‌شوند عبارتند از: قابل اعتماد بودن، صداقت داشتن و یادگیری سریع هر چیز جدید.

می‌توانید 3 تا 5 ویژگی شخصی مختلف اضافه کنید؛ اما زیاده‌روی نکنید! همچنین دقت کنید که این ویژگی‌ها را به هیچ عنوان در بخش مهارت‌های اصلی ننویسید.

سوابق تحصیلی

در این بخش فقط نیاز است بالاتری مقطع تحصیلی‌تان را بنویسید. نیازی نیست که معدلتان را اضافه کنید. این کار را فقط در صورتی انجام دهید که معدل بالا و تأثیرگذاری دارید و ممکن است باعث بالا رفتن شانس شما شود.

در صورت امکان، فهرست موفقیت‌های علمی را هم به این بخش اضافه کنید. این فهرست می‌تواند شامل جوایز علمی، مقالات چاپ شده و کنفرانس‌هایی باشد که در آن‌ها شرکت کرده‌اید.

خواندن رزومه

سوابق کاری

در این قسمت باید تمام شغل‌هایی که تاکنون داشته‌اید را فهرست کنید. سطر اول را با جدیدترین شغلتان شروع کنید و به عقب بروید. موقعیت شغلی و تاریخ شروع و پایان همکاری‌تان را در هر سطر بنویسید.

اگر سابقه کاری ندارید، می‌توانید برای نشان دادن شایستگی و توانایی‌های خود از اضافه کردن چنین مواردی استفاده کنید:

– شغل پاره‌وقتی که حین تحصیل داشتید

– دوره کارآموزی که برای دانشگاه گذرانده‌اید

– کارهای داوطلبانه‌ای که انجام داده‌اید

برای هر شغل، فهرستی از موفقیت‌های خود در آن شغل تهیه کنید. این موفقیت‌ها می‌تواند گذشتن از یک چالش بزرگ در شغل مورد نظر باشد. اضافه کردن همکاری‌های قابل توجه با سازمان و همکارانتان را فراموش نکنید. دقت کنید که موارد نوشته شده با شغل مورد نظرتان سازگار باشد و در راستای نیازهای آن باشد. همچنین می‌توانید مرتبط‌ترین سطر را به عنوان سطر اول موفقیت‌های هر شغل سابقتان در نظر بگیرید.

ارجاع دهندگان و کارفرمایان سابق

رزومه شما باید شامل مشخصات تماس دو نفر باشد که بتوانند شما را به عنوان یک کارمند خوب تأیید کنند. این افراد باید از کسانی باشند که قبلاً با آن‌ها همکاری داشته‌اید. نام هر کدام، موقعیت شغلی آن‌ها و راه تماس با ایشان را بنویسید تا در صورت لزوم بتوانند کار شما را تأیید کنند.

گواهی‌های دیگران

نوشتن گواهی در رزومه، یکی دیگر از راه‌های اثبات توانایی‌ها و مهارت‌های شما است. برای انجام این کار کافیست از کارفرما یا یک همکار بخواهید که چند خط در مورد شما بنویسد. بهترین کسانی که می‌توانید برای نوشتن گواهی انتخاب کنید، همان کسانی هستند که به عنوان تأیید کننده معرفی کرده‌اید. چرا که در صورت نیاز با این افراد تماس گرفته خواهد شد و در دسترس هستند.

معمولاً یک یا دو گواهی تأیید کننده برای رزومه کافی است. تعداد بیشتر زیاده‌روی است!

کلمات کلیدی

بسیاری از آژانس‌های استخدام از نرم‌افزارهای مخصوصی استفاده می‌کنند. کار این نرم‌افزارها بررسی خودکار رزومه‌ها است. تنها چیزی که برای این نرم‌افزارها اهمیت دارد، پیدا کردن کلمات کلیدی مورد نظر در رزومه است.

اغلب این نرم‌افزارهای رو چنین کلمات کلیدی حساس هستند: توانایی‌ها، شغل‌ها، فعالیت‌ها، صلاحیت‌ها، نرم‌افزار، ابزار

برای اطمینان از اینکه رزومه‌تان کلمات کلید مورد نظر را شامل می‌شود، آگهی استخدام را بررسی کنید. دنبال کلمات کلیدی آگهی بگردید و سعی کنید همان‌ها را در رزومه‌تان اضاف کنید. اگر شغل مورد نظرتان را از آگهی استخدام پیدا نکرده‌اید، بگردید و آگهی‌های شغل مشابه را پیدا کنید.

وقتی کلمات کلیدی را پیدا کردید آن‌ها را در جاهای مختلف رزومه بگنجانید. از بخش مهارت‌ها گرفته تا سوابق کاری و تحصیلی. این نکته را فراموش نکنید؛ انجام این کار فقط برای نرم‌افزارهای مخصوص رزومه نیست. حتی اگر یک انسان هم در مرحله اول رزومه را بررسی کند، با نگاهی اجمالی به دنبال کلمات کلیدی می‌گردد.

نوشتن رزومه

5 نکته مهم: چه چیزهایی را در رزومه قرار ندهیم؟

در این بخش، چیزهایی که نباید در رزومه قرار دهید معرفی خواهیم کرد. به این نکته توجه کنید که در شرایط خاصی ممکن است اضافه کردن برخی از این موارد به تأیید صلاحیت شما برای شغل مورد نظر کمک کند. در چنین شرایطی اضافه کردن اطلاعات مربوط ایده خوبی به نظر می‌رسد.

اطلاعات شخصی

شما مجبور نیستید که اطلاعات شخصی خود را وارد رزومه‌تان کنید. منتشر کردن اطلاعات شخصی شما در رزومه هیچ مزیتی برای شما نخواهد داشت. اطلاعاتی از قبیل تاریخ تولد، جنسیت، آدرس محل زندگی، بیماری یا معلولیت و وضعیت سلامتی شما نیاز نیست که حتماً در رزومه وارد شوند.

یکی از حالت‌های استثنا برای وارد کردن چنین اطلاعاتی، زمانی است که به استخدام شدن شما کمک کند. به عنوان مثال در شرایطی که کارفرما به دنبال یک نیروی کار جوان باشد. در چنین شرایطی اضافه کردن اطلاعات مربوط قطعاً به شما کمک بزرگی خواهد کرد.

خطای تایپی یا نگارشی

ارسال یک رزومه که شامل خطای تایپی یا نگارشی باشد، نرسیدن شما به مرحله مصاحبه را تضمین می‌کند! شما باید پیش از ارسال رزومه، آن را از نظر تایپ و نگارش بررسی کنید. همچنین برای اطمینان بیشتر، از شخص دیگری هم بخواهید که رزومه‌تان را به دقت بررسی کند. اسم شرکت‌ها و هر جای دیگر را چک کنید و مطمئن شوید درست نوشته شده‌اند. چنین اشتباه‌هایی حتی از اشتباه تایپی نیز بدتر هستند.

قالب‌های تجملی

از فونت‌های خوانا و قالب‌های ساده استفاده کنید. این کار خوانایی رزومه را برای استخدام کنندگان بیشتر خواهد کرد. همچنین اگر از نرم‌افزارهای خودکار استخدام استفاده شود، سادگی رزومه احتمال خطای این برنامه‌ها را به حداقل می‌رساند.

برای عنوان‌ها از فونت‌های خیلی بزرگ استفاده نکنید. سایز 12 تا 14 برای متن اصلی و 16 تا 18 برای عنوان‌ها مناسب است.

جدول اطلاعات

برخی از قالب‌های رزومه شامل جدول‌هایی هستند. هدف این جدول‌ها خوانایی و مرتب‌تر بودن اطلاعات ارائه شده است. اما برخی از نرم‌افزارهای استخدامی، توانایی خواندن جدول‌ها را ندارند. بهتر است که فقط از علامت‌های ساده برای مرتب کردن و قالب‌بندی رزومه استفاده کنید.

نسخه PDF از رزومه

برخی نرم‌افزارهای استخدامی، توانایی خواندن فابل‌های PDF را ندارند. پس بهتر است که از فرمت doc یا docx استفاده کنید. اما PDF از مزیت‌هایی نیز برخوردار است. غیر قابل ویرایش بودن PDF باعث می‌شود در هر صورت به درستی نمایش داده شود. اگر در آگهی استخدام به فرمت رزومه اشاره‌ای شده، حتماً از همان فرمت استفاده کنید. در غیر این صورت می‌توانید هر دو نسخه را ارسال کنید.

برای نوشتن رزومه‌ای کامل و جامع، می‌توانید از آموزش‌های نوشتن رزومه در فرانش استفاده کنید.

به نظر شما چه نکات دیگری در مورد نوشتن رزومه مهم هستند؟

منبع: فرانش