عادت های روزانه افراد موفق چیست؟
تا به حال فکر کردهاید که چقدر عادت های افراد موفق را میشناسید؟ اصلا با مفهوم موفقیت چقدر آشنا هستید؟ موفقیت واژه عجیب و غریبی است. هر کس تعریف خاص خود را از آن دارد و تعابیر من و شما از آن بسیار متفاوت است. پس بیایید با خودمان صادق باشیم و یکبار برای همیشه به مفهوم موفقیت عمیقتر نگاه کنیم. رمز موفقیت در پرورش عادتهای مثبت و مناسب است. چه بپذیرید و چه نه، عادت های افراد موفق است که آنها را از دیگران متمایز میکند. با ما همراه باشید تا بیشتر از این عادتها برایتان بگوییم:
عادت های افراد موفق چه نقشی در رشد و پیشرفت آنها دارد؟

بخش مهمی از آنچه در زندگی خود انجام میدهیم بنا به عادتهایمان شکل میگیرد. عادتها ما را به سمت مسیرها و الگوهای فکری خاصی سوق میدهند. وقتی به چیزی عادت میکنیم، تکرار ناشی از آن به شکل ناخودآگاه، الگویی عصبی در مغزمان شکل میدهد. اگر عادتهای شکلگرفته در ذهن، مثبت و مناسب باشند به سمت پیشرفت حرکت خواهیم کرد و چنانچه این عادتها منفی و اشتباه باشند به سمت جاده سیاه ناکامیها رهسپار خواهیم شد. صادقانه باید با خود کنار بیاییم و بهانهتراشیها را کنار بگذاریم. الگوبرداری از عادت های افراد موفق تا حدود زیادی میتواند موفقیت ما را در مسیر سمتوسو بخشیدن به رفتارهایمان تأمین کند.
باید قبول کنیم که مرور عادت های افراد موفق خالی از لطف نیست و میتواند سرنخهای مهمی در اختیار ما بگذارد. مثلا از جمله این عادتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اختصاص زمانی برای مطالعه کردن

یکی از مهمترین عادت های افراد موفق در حوزههای مختلف، مطالعه زیاد است. این افراد در طول روز، زمان مشخصی را به کتاب خواندن اختصاص میدهند. مطالعات افراد موفق، محدود به صنعت و کسبوکارشان نیست؛ آنها اخبار مختلف در زمینههای گوناگون را پیگیری میکنند. این اطلاعات به طرز شگفتانگیزی در افق دید ما تأثیر میگذارد. بیل گیتس از جمله افرادی است که به مطالعه روزانه به چشم عادتی فراموشنشدنی نگاه میکند. بیل هر شب ساعتی قبل از خواب را به مطالعه میگذراند. آلبرت انیشتین و جِی.کِی.رولینگ نمونهای از عشاق سینهچاک مطالعه هستند. با مطالعه کردن در زمینههای مختلف، تجربههایی که خود در زندگی نداشتهایم و راههایی که هنوز نرفتهایم را حس میکنیم و در نتیجه میانبری ارزشمند در زندگی تجربه خواهیم کرد.
بیل گیتس میگوید: « من در کودکی رویاهای فراوانی داشتم و کتاب خواندن زیاد نقش مهمی در شکلگیری این رویاها داشت».
نوشتن برنامهها و گزارشهای روزانه

از دیگر عادت های افراد موفق میتوان به مستندسازی و نوشتن ایدهها، برنامهها و اهداف اشاره کرد. این کار بسیار شبیه به خاطرهنویسی است ولی تفاوت آن در این است که با یادداشت کردن ایدهها، آرزوها و اهداف خود؛ نقشهای برای تعیین مسیرها و روشهای لازم در جهت رسیدن به خواستهها پیدا میکنیم. مکتوب کردن این موارد به ما کمک میکند تا استراتژیهای لازم را برای واقعی کردن آنچه در سر میپرورانیم؛ به شکلی شفاف طرح نماییم. با نوشتن، میتوانیم پاسخ پرسشهایی مهم درباره کار و زندگی خود را پیدا کنیم. به طور کلی برنامهریزی مکتوب به ما کمک میکند تا بیشتر به کارهایی که باید در طول روز انجام بدهیم، پایبند باشیم.
عقل سالم در بدن سالم: ورزش کردن

از قدیم گفتهاند عقل سالم در بدن سالم است. موفقیت در کارهای مختلف نیازمند بدنی سالم و تنی شاداب است. ورزش کردن یکی از اصلیترین عادت های افراد موفق است. ورزش باعث میشود که ذهن باز و آزاد باشد و برای ادامه کارها و فعالیتها آمادگی بیشتری ایجاد شود. مزایای ورزش بر هچ کس پوشیده نیست. مثلا همه میدانند و شنیدهاند که ورزش کردن از میزان استرس روزانه میکاهد، حافظه را بهبود میبخشد و به داشتن اندامی زیبا و متناسبتر کمک میکند. اندام متناسب، اعتماد به نفس را افزایش میدهد و از آن گذشته باعث میشود تا حس بهتری نسبت به خود داشته باشیم. تحقیقات و پژوهشهای علمی نیز ثابت کردهاند که ورزش کردن موجب تقویت خلاقیت در افراد میشود. چه چیزی از این بهتر؟
کنار گذاشتن ترسها و دلهرهها

ترسهای رنگارنگی که در زندگی تجربه میکنیم به دلایل مختلفی در دل و جانمان ریشه کردهاند. مثلا خانواده، مدرسه، مدیر و رئیسمان در محل کار و به طور کلی محیط، باعث پا گرفتن ترسهای گوناگونی در ما میشوند اما نباید تسلیم شد. کنار گذاشتن ترسها و مقابله با آنها اجازه ورود به دروازه جسارت و شجاعت را در اختیار ما میگذارد. وقتی ترسها را در پشت دروازههای بلند اراده اسیر کردیم، جرئت کسب تجربههای جدید مییابیم و بهرهوریمان در امور مختلف به شکل اعجابانگیزی تغییر میکند. یکی از عادت های افراد موفق مدیریت ترسها و دلهرههایشان است. برای فائق آمدن به ترسهای گوناگون میتوانیم از برنامهای مشخص استفاده کنیم. مثلا بازه زمانی 60 روزهای را تعیین کرده و سعی کنیم در این دوره با فهرستی تعیینشده از ترسها و نگرانیهایمان رو به رو بشویم. نتیجه این عمل، قطعا امیدوارکننده خواهد بود و گامی بزرگ رو به موفقیت و کامیابیها می باشد.
آندره ژید می گوید: «آدمی تا زمانی که از ساحل دور نشود و از آن دل نکند، نمیتواند اقیانوس و عظمت آن را ببیند».
تسلیم نشدن و مقاومت

از مهمترین عادت های افراد موفق باید به تسلیم نشدن اشاره کرد. آنها هیچگاه صحنه را بدون تلاش و جنگیدن ترک نمیکنند. گاهیاوقات، کافی است تا زاویه نگاهمان را به مسائل تغییر بدهیم تا مشکل سریع و راحتتر حلوفصل شود. اما اگر جا زده و از صحنه بگریزیم، چنین فرصتی را از دست خواهیم داد. رویکردها و زاویه نگاهی که نسبت به موضوعات مختلف پیشه میکنیم به قدمهایمان سمت و سو میبخشند.
معاشرت با افراد مثبت و باانرژی

این روزها شکل ارتباطات به طرز چشمگیری تغییر کرده است. وجود شبکههای اجتماعی مختلف باعث شده که با فشار یا لمس یک گزینه روی تبلت، تلفن همراه و… به سادگی نوشیدن لیوانی آب، نظرات خود را درباره خُردترین تا کلانتریم موضوعات ابراز کنیم. همین امکان، موجبات نشر نفرت را نیز فراهم کرده است. برخی از افراد به سادگی در این فضاها شروع به نفرتپراکنی میکنند. بدیهی است که این گروه خشن، شکستخوردههایی ناراضی هستند که انرژی منفی خود را به دیگران منتقل میکنند. پس باید به گوش باشیم. فرقی نمیکند، ارتباطات ما مجازی یا حقیقی است. در هر حال، باید کنترل روابط مختلفمان را داشته باشیم. دوری از افراد منفی و ناامید یکی از مهمترین عادت های افراد موفق است. تا جای ممکن باید با افراد موفق معاشرت کنیم. این دوستانِ سرشار از انرژی مثبت، قصد تخریب و آزار دیگران را ندارند. زیرا خود، جاهطلب و مثبتاندیش هستند و به خوبی میدانند که منفینگری، گامی بزرگ رو به عقب است.
محیط تأثیر مهمی در شکل گرفتن عادت های مختلف در ما دارد. علاوه بر افراد، مکانها و اشیا نیز تأثیرگذارند. مثلا اگر قصد کاهش وزن داشته باشیم و در مسیر دفتر کارمان فروشگاهی معروف و اغواکننده از شیرینیهای خوشمزه وجود دارد، امکان وسوسه شدن به شدت بالا میرود. پس باید تدبیری اندیشید و برای مثال، مسیر رفتن به محل کار را طوری تغییر بدهیم که دیگر با آن فروشگاه برخورد نداشته باشیم. به طور کلی، باید خود را از مسیر افراد و تمام چیزهای منفی که مانند سنگی بزرگ، حرکت رو به جلو را مختل میکنند، دور نگه داریم.
بخشش و کمک به دیگران

انسان موجودی اجتماعی است. به همین خاطر، موفقیت و شکستهای او در کنار سایرین معنا مییابد. اگر نقش دیگران در رشد و توسعه فردی خود را نادیده گرفته و به تنهایی موفقیتهای خود را جشن بگیریم، به جایی نخواهیم رسید. برای تبدیل شدن به فردی موفق باید عادت مهم بخشش و کمک به دیگران را در خود تقویت کنیم. کمک کردن به خیریهها و نیازمندان در افرادی چون مارک زاکربرگ، بیل گیتس و… نشان میدهد که این موضوع یکی از عادت های افراد موفق است. بخشش و کمک فقط با اعطای مبالغ کلان پول به فقرا معنا پیدا نمیکند؛ کافی است در طول روز، هوای همکارمان را بیشتر داشته باشیم یا در همفکری و همراهی با دوستمان پیشقدم بشویم.
مدیتیشن و فعالیتهای آرامشبخش

مدیتیشن، حرکات آرامشبخش و تمرینات تنفسی باعث میشوند که تمرکز و تعادل فکری و روحی بیشتر شود. حتی 5 دقیقه از این تمرینات، تأثیر فوقالعادهای در روند فعالیتها خواهد گذاشت. این تمرینات باعث افزایش تمرکز و توانمندتر شدن در تصمیمگیریهای مختلف میشود. گوش دادن به موسیقی نیز تأثیرات مثبت و آرامشبخشی بر ذهن و روان دارد. موسیقی مورد علاقه میتواند به شادابی روح و بهتر شدن خلقوخو کمک فراوانی کند.
تقویت انتقادپذیری و پذیرش نصیحت
بیتعارف باید قبول کنیم، تنها افراد نادان هستند که از نصایح دیگران بهره نمیبرند. در بسیاری از موارد گوش دادن به توصیههای سایرین مانع از شکست و تجربه مسیر اشتباهی میشود که آنها قبلا قدم زدن در آن را تجربه کردهاند. پذیرش نصیحت و انتقاد یکی از سازندهترین عادت های افراد موفق است. علاوه بر پذیرش نصایح منطقی، لازم است که نسبت به انتقاد و واکنشهای دیگران رفتاری منطقی و معقول پیشه کنیم. بررسی رفتارهای افراد موفق در زمینهها مختلف نشان میدهد که آنها توانایی خودکنترلی بالایی دارند. به این معنا که میتوانند عواطف و احساسات خود را به خوبی کنترل کنند. یکی از مصداقهای خودمدیریتی و کنترل رفتارها، پذیرش انتقاد و تقویت ویژگیهایی نظیر: پاسخگویی، مسئولیتپذیری، سکوت به موقع، وضوح در اهداف و صحبت کردن است.
سحرخیزی و زود از خواب بیدار شدن

زود از خواب برخاستن کار سادهای نیست. اما حتی یک ساعت زودتر بیدار شدن، میتواند ما را به شدت موفق و کامیابتر سازد. بسیاری از افراد ثروتمند و موفق معتقد هستند که زود برخاستن از خواب، فرصت مناسبی برای تفکر و برنامهریزی دقیقتر فراهم میکند؛ حق با آنها است. بیشتر ما تجربه خاموش کردن زنگ ناخوشایند ساعت و تنظیم آن برای 5 دقیقه بعد را داریم؛ البته 5 دقیقهای که تا یک ساعت هم پیش میرود و نتیجه آن پس از بیدار شدن عذابوجدان و عقب ماندن از برنامههای مختلف است. برای موفقیت باید این عادت را ترک کنیم و بپذیریم که فرد سحرخیز کامروا است.
تصمیمگیری شهودی و حسی
افراد موفق از قلب خود پیروی میکنند و تصمیمات شهودی میگیرند. این موضوع به هیچ عنوان به معنای بیبرنامگی و نادیده گرفتن منطق نیست بلکه منظور از تفکر و تصمیمگیری شهودی این است که افراد موفق میتوانند پس از تحلیل اوضاع و بررسی دقیق موقعیتهای مختلف با کمک گرفتن از شهود و ندای درون خود تصمیمسازی کنند. کسی که ماهها وقت خود را صرف سبک و سنگین کردن ابعاد یک موضوع کرده تا تصمیمگیری کند، دچار فلج در تجزیه و تحلیل شده است. فلج شدن ذهن برای تصمیمگیریهای مناسب نتیجه مطلوبی به همراه ندارد و ما را فرسنگها از موفقیت دور میسازد.
گوش دادن به دیگران و سکوت

گاهیاوقات لازم است که سکوت کنیم. سکوت و شنیدن دقیق حرفهای دیگران باعث میشود بیشتر و بیشتر بیاموزیم. وقتی شنوندهای مؤثر هستیم، علاوه بر اینکه آرامش بیشتری تجربه و از حرفهای عجولانه و نامناسب دور میشویم، در دیگران نیز احساساتی مثبت ایجاد میکنیم. همه ما در این کره خاکی میل به دیده و شنیده شدن داریم. پس سکوت و شنیدن باعث میشود، مخاطبمان احساس ارزشمند بودن داشته باشد و ضمنا وقتی ما شروع به صحبت میکنیم، حرفمان را بهتر بپذیرد.
ایجاد تعادل میان کار و زندگی روزانه

اگر مدام کار کنیم و خود را پشت لپتاپ و میز کار اسیر نماییم، فرسودگی شغلی و خستگی مفرط امانمان را خواهد برید. باید در طول روز رسیدگی به دلخوشیها و استراحت را نیز در نظر داشته باشیم. مثلا شام خوردن در کنار خانواده، مطالعه کتاب مورد علاقه یا قدم زدن میتواند ما را از حال و هوای کار کردن دور کند و تعادلی مثبت و شیرین میان کار و زندگی روزانهمان ایجاد نماید.
برنامهریزی دقیق و رسیدگی به جزئیات
برنامهریزی روزانه دقیق و مشخص از اصلیترین گامهای موفقیت است. اگر بدانیم که هر روز و هر ساعت آن را چگونه باید بگذرانیم، دچار اتلاف وقت نخواهیم شد. جزئیات نیز نقش مهمی در سر و سامان گرفتن عادتهایمان دارند. شاید توجه بیش از حد به جزئیات کمی دست و پاگیر به نظر برسد اما رعایت حدی از آن در اجرای دقیق و صحیح برنامههای از قبل طراحیشده نقش مهمی ایفا میکنند.
تقویت و توسعه ویژگیهای مثبت
افراد موفق به فکر توسعه فردی هستند. به عبارت دیگر، آنها صفات مثبت را میستایند و سعی میکنند تا خود را به صفاتی چون: پشتکار زیاد، بخشندگی، صبر، خوشبینی و… آراسته کنند. توسعه ویژگیهای خوب اصلا کار سختی نیست، فقط کمی اراده و تمرین میخواهد؛ تمرینی که بعد از مدتی تبدیل به عادتی جداییناپذیر در وجودمان میشود.
در ادامه بخوانید: برنامه ریزی کافیست ، عمل کنیم! آیا واقعا سرمون شلوغه؟
نتیجه گیری :
فهرست بالا را یک بار دیگر مرور کنید و باور کنید که موفقیت نیازمند پدری ثروتمند یا آی.کیویی بالاتر از استیون هاوکینگ مرحوم نیست. موفقیت درست در دستان شما قرار دارد. همه ما میتوانیم نمونهای بکر و ایدهآل از فردی موفق در این جهان باشیم. موفقیت ما از جنس خودمان است و به هیچکس دیگر شباهت ندارد چون خودمان نیز، هریک نمونهای منحصر بفرد از خلقت هستیم. موفقیت و شادی حق ما است. حقی که نباید از خود دریغ کنیم. کافی است کارهایی را که افراد پیروز و شادمان انجام میدهند و به آن عادت دارند، شناسایی کرده و درصدد نهادینه کردن آنها در خود برآییم.
منبع